Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe z jagodami

 

Składniki:

  • 5 dag drożdżowy
  • 3 szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jagody
  • tłuszcz do formy

 

 

Sposób wykonania:

  1. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę oraz roszczony tłuszcz.
    ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto ułożyć w formie, na wierzchu ułożyć  jagody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *