Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe placuszki

Dziś podajemy fajny przepis na smażone placuszki z ciasta drożdżowego. Do ich przyrządzania będziesz potrzebował: mąki, mleka, jajek oraz drożdży. 
 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki letniego mleka 
  • 1 duże jajo
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • małe opakowanie cukru waniliowego 
  • 1-2 łyżki cukru 
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać do miski z dodatkiem soli.
    Dodać do niej jeszcze cukier oraz cukier waniliowy, przemieszać.
    Następnie wrzucić jeszcze pokruszone drożdże, oraz wlać roztrzepane jajka.
    Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo ciepłe mleko.
    Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.
    Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę aby ciasto wyrosło.
    Wówczas na patelni rozgrzać olej.
    Smażyć na nim placuszki z drożdżowego ciasta, z obu stron na zloty kolor. 
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *