Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 30 dag cukru
  • 15 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 20 dag rodzynek
  • 2 cukru
  • sól
  • ciepłe mleko

Sposób wykonania:

  1. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
    W między czasie drożdże rozprowadzić  w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podrośnie.
    Mąkę przesiać razem z solą po czym dodać jajka, rozczyn, aromat oraz stopiony tłuszcz a na koniec tyle mleka aby powstało elastyczne ciasto.
    Namoczone rodzynki odsączyć, obtoczyć w mace i dodać do cista.
    Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Agnieszka G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *