Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowa babka ze śliwkami

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 150 g margaryny
  • ½ szkl. cukru
  • 70 g drożdży
  • ¾ szkl. słodkiej śmietany
  • 5 żółtek
  • 100 g suszonych śliwek

Sposób wykonania:

  1. Drożdż pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru oraz łyżka maki i całość zalać 1/3 szkl. cieplej śmietanki.
    Dokładnie wymieszać i odstawić.
    W między czasie śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać ja do mąki i wyrabiać dodając drożdżowy rozczyn oraz żółtka utarte z cukrem.
    Ma koniec dodać roztopiony tłuszcz oraz śliwki, nadal wyrabiać.
    Gdy ciasto zacznie odrywać się od reki przełożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta,
    Odstawić do wyrośnięcia, wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *