Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowa babka z rodzynkami

 

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 28 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 5 dag rodzynków
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • bułka tarta

Sposób wykonania:
Do mleka dodać pokruszone drożdże oraz 6 łyżek cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W między czasie masło utrzeć na masło po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo  po jednym jajku oraz po łyżce cukru.
Całość dokładnie wyrobić, dodając drożdże, mąkę, rodzynki, sól, skórkę z cytryny oraz 2 łyżki cukru.
Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *