Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowa babka Św. Mikołaja

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 28 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • bułka tarta do formy

Sposób wykonania;
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody po czym odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie masło utrzeć na puch po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać drożdże, mleko, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas przełożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *