Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowa babka Grażyny

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • ½ szkl. oleju
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • rodzynki

    Sposób wykonania:

    Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżkę cukru i rozpuścić w 1/3 szkl. ciepłego mleka, odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie dodać drożdżowy rozczyn, żółtka, cukier, szczyptę soli oraz pozostałe mleko.
    Całość odkładnie wyrobić.
    Na sam koniec dodać jeszcze rodzynki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Wówczas przełożyć ciasto do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *