Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżaczki z mięsem

Składniki:


• 45-55 dag mąki
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 3 dag drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka mąki
• 25 dag mięsa mielonego
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• tłuszcz

Sposób przyrządzenia:
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka włożyć drożdże, po jednej łyżeczce cukru i mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić. Kiedy wyrośnie wlać do mąki, dodać szklankę mleka, pozostały cukier i 2 jajka. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć. Wymieszać razem z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Przygotowywać jak pączki. Brać łyżką ciasto, rozpłaszczać nakładać nadzienie i zasklepiać formując "kulki" . Kłaść je na posypanej mąką stolnicy, zaklejoną częścią w dół. Pozostawić do wyrośnięcia. gotować na parze. Jeżeli ktoś nie ma specjalnego sprzętu wystarczy zwykły garnek napełnić do połowy wodą a na wierzch położyć durszlak albo rozciągnąć np pieluchę tetrową. Podawać oblane tłuszczem ze skwarkami.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *