Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drobiowy pudding

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ l wody
  • 1 kurczak
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ kg ziemniaków

Sposób wykonania:

  1. Wodę osolić po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć kurczaka podzielonego na 12 kawałków, trzymać na średnim ogniu ok. 15 min.
    W między czasie ziarenka pieprzu potłuc i podgrzewać na patelni ok. 1 min.
    Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sosem sojowym, posypać cebulą, imbirem oraz pieprzem.
    Ziemniaki pokroić w plastry a potem w trójkąty i przykryć nimi mięso.
    Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 1 ¼ godz.
    Przed podaniem przykryć naczynie talerzem i energicznym ruchem odwrócić.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *