Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drobiowo-serowe kotleciki na ostro Iwony

Składniki:

  • 30 dkg pleśniowego sera
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz, sól do smaku
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej  papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Piersi z kurczaka umyć, osączyć pokroić na drobniutkie  paseczki. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Schłodzony pleśniowy ser pokroić w niewielką kosteczkę. Jajko roztrzepać z mieloną papryką i mąką ziemniaczaną. Mięso wyjąć , doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodać roztrzepane jajko i kawałki sera pleśniowego, delikatnie, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować  kotleciki. Na rozgrzanej  patelni  smażyć  kotlety z obu stron na złocisty kolor. Dobrze smakuje z ziemniakami purée, posypane posiekaną zieloną natką pietruszki i pokrojoną w paseczki papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *