Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Piwo

Grog piwny

Składniki: 1 ½ l jasnego piwa 15 dag cukru 100 ml jasnego rumu laska wanilii Sposób wykonania:Piwo podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać cukier.Podgrzewać do momentu, aż się rozpuści, po czym dodać rum oraz pokrojona laskę wanilii.Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu.Przed podaniem usunąć wanilię.

Piwo grzane z miodem i rumem

Składniki: 1 l jasnego mocnego piwa 5 goździków szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu 100 ml jasnego  rumu 2 łyżki miodu Sposób wykonania:Piwo wymieszać z przyprawami po czym podgrzać.Następnie lekko ostudzić i połączyć z miodem oraz rumem.Podawać na ciepło.

Piwo imbirowe

Składniki: 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej 80 dag ciemnego cukru imbir drożdże piwne Sposób wykonania:Wszystkie składniki wymieszać ze sobą zalewając je 2 litrami wody.Następnie zagotować i trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie przelać całość do balonu i dolać wody aby było mniej więcej 20 litrów.Gdy temperatura osiągnie 20C dodać drożdże.Przeprowadzić fermentacje i rozlew…

Grzane piwo ze śmietanką

Składniki: 600 ml jasnego piwa 3 goździki 3 łyżki cukru 3 żółtka ½ laski wanilii kawałek cynamonu 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania:Do piwa wrzucić wanilię, cynamon oraz goździki po czym podgrzać całość pod przykryciem.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem.Następnie piwo przecedzić i stopniowo cały czas ubijając trzepaczką wlewać do żółtek.Gdy powstanie piana…