Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz z migdałami o smaku imbirowym

Składniki:

  • 1 kg dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • szczypta imbiru
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • natka pietruszki

    Sposób przyrządzania:
    Dorsza umyć, odfiletować i podzielić na części, skropić cytryną i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Imbir wymieszać z solą i białym pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Rybę ugotować na parze. Masło rozgrzać na patelni, wsypać migdały, uprażyć je na złocisty kolor. Rybę wyłożyć na talerze, posypać migdałami, przybrać plasterkami pomarańczy, wiórkami ze startej skórki pomarańczy i gałązkami natki pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *