Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

Skład:

  • 60 dag filetów z dorsza (bez skóry)
  • 2 średnie cebule
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1łyżka octu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryczki chili
  • sól i pieprz.

 

 

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i równiez pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, papryczkę chili i ocet. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 min. Do sosu włożyć umyte i osuszone filety z dorsza. Dusić w sosie do miękkości ryby (ok. 15 min.) Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *