Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w folii pieczony z miodowo musztardowym sosem

Składniki:

  • 2 porcje dorsza
  • zielona pietruszka
  • cytryna w plastrach
  • masło

Marynata:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy


Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty zmiksować, zmiksować także składniki sosu. Porcje dorsza dokładnie pokryć marynatą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie porcje osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Dociąć odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej do pieczenia. Folię nasmarować cienko masłem, położyć na niej kilka gałązek pietruszki zielonej i plasterek cytryny, dokładnie zawinąć. Piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C po 15 minut z każdej strony. Podawać natychmiast po przyrządzeniu z zieleniną jako dodatkiem oraz sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *