Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz pieczony w maśle

Składniki:

    • 1 kg filetów z dorsza
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ¼ szklanki mąki (pszenna + ziemniaczana)
    • sól, biały pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcję. Masło rozpuścić, wymieszać z sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Porcje ryby moczyć w rozpuszczonym maśle i panierować w mące z dodatkami. Tak przygotowane porcje ryby układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. W połowie pieczenia filety delikatnie obrócić używając łopatki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *