Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz lub karp opiekany marynowany


Składniki:

  • 1,5kg dorsza
  • mleko
  • sól, pieprz
  • oliwa


Sposób przyrządzenia:
Około 1,5 kg filetów z dorsza moczymy w mleku, wyjmujemy, układamy na grubej bibule-niech ociekną. gdy będą prawie suche posypujemy lekko solą, pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gdy ostygną układamy w kamiennym garnku.
Zalewa:
Do garnka wlewamy pół szklanki octu, szklankę wody, dwie szklanki białego wytrawnego wina, szklankę oleju, trzy pokrojone w plastry duże cebule, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, czubatą łyżeczkę soli i dwie łyżeczki cukru. zalewę gotujemy 10 min. i gorącą zalewą zalewamy usmażoną rybę.
Dorsz w winnej zalewie jest gotowy do podania po dwóch dniach.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *