Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz duszony z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 3  kwaśne jabłka
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 5 goździków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Następnie osączyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złocisty kolor i przełożyć do garnka. Dodać, sparzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki i jabłka obrane i pokrojone w ósemki, posiekaną obraną cebulę, masło i przyprawy. Podlać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Pod koniec duszenia wsypać orzechy. Dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z cykorii.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *