Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorada w soli Iwony

Składniki:

  • 1 świeża dorodna  dorada
  • pęczek estragonu
  • 1 cytryna
  • ¼ kostki masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 kg grubej soli


 

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, wypatroszyć, nie skrobać, zostawić łeb/ bez skrzeli i oczu/, oraz ogon i płetwy. Włożyć do wnętrza pęczek estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch lub dokładnie spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika  o temperaturze 150 stopni C na około 30 minut.  Grubym nożem i młoteczkiem rozbić sól. Podawać z ryżem lub pieczonymi  ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *