Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń waniliowy Poli

Nie wiesz co przygotować na deser? Wypróbuj przepis na domowy budyń waniliowy Poli. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mleka, żółtek, laski wanilii i odrobiny skrobi ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • owoce do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. ¾ mleka wlać do rondelka.
    Postawić go na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać do niego cukier waniliowy, miąższ z laski wanilii oraz masło.
    Gdy składniki się połączą ze soną dodać resztę mleka wymieszanego z żółtkami i skrobią ziemniaczaną.
    Energicznie mieszając trzymać jeszcze na ogniu, aż zacznie powstawać gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do salaterek i udekorować ulubionymi owocami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *