Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe przyprawy, Malezyjskie curry

Składniki:

  • 10 goździków
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 4 suszone papryki chili
  • 1 laska cynamonu, około 5 cm
  • 4 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru

Sposób przyrządzenia:
Wyprażyć na suchej patelni goździki, pieprz i kardamon, odsypać do pojemnika. Podobnie wyprażyć rozdrobniony wstępnie cynamon i pokruszone papryki, a gdy już i je wyprażymy,  prażymy kminek, koper i kolendrę. Prażenie polega na podgrzewaniu składników na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki mielimy w młynku lub tłuczemy w moździerzu, przesiewamy przez sito i pozostałe na sicie grubsze kawałki mielimy powtórnie. Tak przygotowaną przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *