Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowa chałwa o rumowym smaku

Składniki:

  • 13 dkg masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • olejek rumowy
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki orzechów arachidowych

    Sposób przyrządzenia:
    W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały  tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy, dodać olejek rumowy i dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Do natłuszczonej formy przełożyć masę i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Następnie przełożyć do miseczki i ugnieść. Przybrać połówkami orzechów włoskich. Włożyć do lodówki na około jedną godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *