Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dip curry pełen ziół

 

Składniki:

 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szkl posiekanej cebuli
  • ½ szkl posiekanej papryczki jalapeno
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • ½ łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 ½ szkl majonezu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, papryczki jalapeno i czerwoną paprykę.
Cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać kminek, curry, kolendrę, kurkumę, pieprz oraz sól.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Wówczas dodać jeszcze rodzynki i 1łyzkę wody.
Zdjąć z ognia i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji po czym dodać jeszcze świeżą kolendrę oraz majonez sojowy i miksować jeszcze przez 30 sekund.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *