Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z pierniczków

Składniki:

  • 20 okrągłych pierniczków
  • 2 szkl. powideł
  • ¾ szkl. rodzynek
  • bita śmietana

    Poncz:

  • 2/3 szkl. białego deserowego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • cytryna
  • łyżka startej skórki z cytryny

    Sposób wykonania:
    Cukier oraz skórkę z cytryny podlać odrobina wody i doprowadzić do wrzenia aby cukier się rozpuścił, wówczas zdjąć z ognia i dodać wino, rum oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie w salaterce ułożyć pierniczki i zalać je ponczem.
    Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Następnie powidła wymieszać z rodzynkami i rozsmarować grubą warstwę na deserze.
    Przed podaniem udekorować jeszcze bita śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *