Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z karmelowym kremem

Składniki:
• 2 szkl. mleka
• 3 jajka
• 3 żółtka
• 7 dag cukru
• 1 laska wanilii
• szczypta soli
• masła

Karmel:
• 5 dag cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka wody

Sposób wykonania:
Jajka zmiksować razem z żółtkami, cukrem oraz solą po czym dodać wanilię i nie przerywając mieszania dolewać stopniowo mleko.
Następnie do rondelka wlać 1 łyżkę wody, cukier oraz sok z cytryny i trzymać na ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści a karmel nabierze złotego koloru, wówczas przelać go do 4 małych foremek do zapiekania
Na karmel wylać masę jajeczną i przykryć całość folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 35 min.
Upieczone odstawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki.
Podawać wyjęte z foremek karmelem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *