Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z gruszkami i lodami

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 8 gałek lodów
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • kawałek skórki z cytryny
  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka śmietanki

    Sposób wykonania:
    Wino, cukier, goździki, skórka i sok z cytryny oraz 1 szkl. wody doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane gruszki pokrojone na kawałki.
    Trzymać na małym ogniu około 12 minut.
    W między czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem ze śmietaną podgrzewać na małym ogniu aby powstał gładki sos.
    Gruszki odsączyć z syropu i ułożyć w pucharkach.
    Układamy gałki lodów i polewamy czekoladą.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *