Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z chleba i konfitury

Składniki:

  • 3 szkl. razowego czerstwego chleba
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ¾ szkl czerwonego deserowego wina
  • ½ szkl roztopionego masła
  • 2 szkl. konfitury z zielonych pomidorów
  • ½ szkl. płatków migdałowych
  • masło do formy

    Sposób wykonania:
    Do pokruszonego chleba dodać wino, miód oraz skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
    Pierwszą cześć wyłożyć w żaroodpornej salaterce , skropić masłem i rozsmarować konfiturą.
    Ponownie rozłożyć warstwę chleba, masło i konfiturę.
    Przykryć ostaną warstwą chleba.
    Wierzch skropić jeszcze masłem i posypać migdałami zarumienionymi na suchej patelni.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 35 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *