Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser włoski.

Skład:
3 duże żółtka
1/8 szklanki cukru (kilka łyżek)
2 łyżki wytrawnego wina
Sposób przyrządzenia:
Wymaga pewnej wprawy w wykonaniu. Polega to na tym, aby ubić żółtka z cukrem i winem na parze do uzyskania gęstego kremu bez zrobienia słodkiej jajecznicy. Najpierw ubić na zimno w metalowej misce wszystkie składniki, następnie ustawić na garnku z lekko gotująca woda, miska nie może dotykać wody i energicznie mieszać bez przerwy, najlepiej elektrycznym ręcznym mikserem lub taka trzepaczka druciana w kształcie długiej gruszki. Miesza się ok. 5 – 8 minut bez przerwy. Krem przecedza się przez gęste sito, aby oddzielić ewentualne grudki i podaje natychmiast.

To jest przepis podstawowy. Marsala na pewno można zastąpić innym winem. Konsystencja ma być jak gesty krem i zawartość miski ma się potroić. Wykonanie – 10-20 min. Podawać natychmiast. Inne proporcje, można podawać z biszkopcikami i owocami jak maliny i inne w dużych szklanych kielichach. 4 duże żółtka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki Marsala, biszkopty i ewentualnie owoce. do tego to klasyk, ale możesz dodać kilka kropli olejku migdałowego (na swoje ryzyko). Marsala ma być wytrawna, czyli nie słodka, a Amareto to raczej słodki likier, możesz przefajnować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *