Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser w pomarańczy

Składniki:
3 pomarańcze
3 słodkie, dojrzałe gruszki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek cukru pudru
10 dkg migdałów
1,3 szklanki śmietany kremowej

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut, odcedzić schłodzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić grubo i zrumienić lekko na suchej patelni. Śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i migdały. Wydrążone połówki pomarańczy napełniać rozdrobnionymi  gruszkami, obranymi z błon cząstkami pomarańczy i całość zwieńczyć śmietaną z dodatkami. Przed podaniem schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *