Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser ryżowy z rodzynkami

Składniki:

  • 1 szkl. suchego ryżu
  • 4 banany
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szkl. mleka
  • ½ szkl. słodkiej śmietanki
  • kwaśna śmietana
  • rodzynki

    Sposób wykonania:
    Ryż smażyć na rozgrzanej oliwie około1  minuty po czym zalać go mlekiem.
    Dodać jeszcze cukier oraz cukier waniliowy i całość trzymać na małym ogniu aż ryz wchłonie cały płyn.
    Wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietankę. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    W między czasie obrane banany pokroić w plasterki, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie czym dodać je do ryżu.
    Całość wymieszać i polać jeszcze kwaśną śmietaną, posypać rodzynkami i cynamonem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *