Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser Kopa

Składniki:
30 dkg wiórków kokosowych
9 białek
18 łyżek cukru pudru
2 łyżki kaszki manny
1 łyżka octu
owoce z puszki (ananas, brzoskwinie, mandarynki)
orzechy drobno posiekane
1 litr śmietany kremówki
100 ml spirytusu (niekoniecznie)

Sposób przyrządzenia:
Ubijamy na sztywno białka z 9 jajek, na koniec powoli dodajemy cukier puder, ciągle ubijając , następnie dodajemy kaszkę mannę, ocet i wszystko mieszamy delikatnie. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180 stopni jakieś 20 minut. Gdy jest gotowe, bierzemy dwie miski na deser, na dnie kruszymy warstwę kokosową nasączoną alkoholem rozmieszanym z sokiem owocowym, potem kładziemy drobno pokrajane owoce, potem warstwę ubitej śmietany kremówki, znowu kokos, potem owoce i na koniec śmietana, po wierzchu można posypać owocami lub orzechami. Bardzo prosty deser, przepis pochodzi ze Śląska. Jest podawany na każdym dobrym przyjęciu weselnym.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Żak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *