Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser herbaciany

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki budyniu cytrynowe
  • 100 g rumu
  • 2 łyżki zeatyny
    Sposób wykonania:

    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody po czym rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Następnie herbatę zaparzyć w ½ szklance wrzątku, przecedzić.
    Następnie w odrobinie mleka wymiesza c budyń i wylać go na resztę gotującego się mleka, trzymać na ogniu aż zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo budyń, herbatę rum, żelatynę oraz bita śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *