Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Delikatna pieczona pierś z indyka

Znakomity przepis na pieczoną pierś z indyka. Musisz ją wypróbować. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, czosnku, oliwy z oliwek, papryczki chili.
 

Składniki:

  • 1 piersi z indyka
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½  łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z indyka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na mniejsze porcję. 
    Następnie do miseczki przelać oliwę.
    Dodać od niej ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, lub drobno posiekany.
    Dodać jeszcze drobno posiekaną szalotkę oraz papryczkę chilii.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić je na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie ułożyć pierś w naczyniu żaroodpornym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *