Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwone pomidory 1

Dżem z czerwonych pomidorów i jabłek z nutką chili

Składniki:


• 1 kg czerwonych pomidorów;
• 400 g jabłek;
• 2 limetki;
• ½ łyżeczki chili;
• 8 decylitrów cukru żelującego.

Wykonanie:
Umyć pomidory. Zmiksować w mikserze. Zetrzeć grubo jabłka. Zetrzeć skórkę z limetek.
Wycisnąć sok z limetek. Wymieszać w garnku masę pomidorową, starte jabłka, skórkę i sok z limetki, chili.
Gotować mieszając ca 15 minut. Dodać cukier żelujący, gotować jeszcze ca 5 minut. Zdjąć pianę, jaka się wytworzyła. Wyłożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Zamknąć. Przechowywać chłodno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *