Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona pasta curry

Składniki:

    • 30 suszonych, czerwonych papryczek chili
    • 1 łyżka soli
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 końcowe, nie zdrewniałe odcinki palczatki cytrynowej
    • 3 łyżki pasty krewetkowej
    • szczypta kurkumy

Sposób przyrządzenia:
Aby przygotować domowym sposobem pastę curry niezbędny jest mikser, duży młynek do kawy lub w ostateczności moździerz. Używanie moździerza powoduje jednak że wykonanie wymaga sporego wysiłku . Rozpoczynamy od zmielenia papryczek chili z solą. Należy wykonać tę czynność bardzo starannie aby uzyskać jednorodną, pylistą substancję. Następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku i powtarzamy czynność mielenia aż uzyskamy jednolitą pastę. Teraz dodajemy pozostałe składniki i mielimy w mikserze czy tez w młynku aż wszystkie składniki się połączą a rozcierając pastę między palcami nie wyczujemy żadnych grudek.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor Krystyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *