Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona kapusta ze śliwkami marynowana

Składniki:


  • 4 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg śliw

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 25 dkg cukru
  • 5 dkg soli
  • 5 goździków
  • czarny pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną cienko kapustę wymieszać ze śliwami i na 3 minuty zalać wrzątkiem. Blanszowaną kapustę i śliwy układać w sterylnych słojach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować kilka minut. Wrzącą zalewą zalać słoje z kapustą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. Polecam, ,pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *