Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona kapusta po śląsku(duszona)

Składniki:

  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 10 dkg boczeku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 kwaśne jabłko
  • ocet spirytusowy
  • sól lub warzywko
  • pieprz



Sposób przyrządzenia:

W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając ok. 2-uch godziny Gdy kapusta jest miękka trzemy 1-o kwaśne jabłko ,ale nie koniecznie, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 15 min. Następnie wlewamy ok.2-5 łyżek stołowych octu 10% i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Wspaniale smakuje z kluskami śląskimi i roladą(zrazem wołowym zawijanym).
Smacznego.

2 comments for “Czerwona kapusta po śląsku(duszona)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *