Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czernina

Składniki:

  • 10 dag żeberek wieprzowych
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 jabłka
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka krwi z kaczki
  • łyżki utartego na tarce piernika
  • łyżka octu (10%)
  • goździki, cynamon, majeranek, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do żeberek dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i żeberek odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.
Czerninę podaje się z drobnymi kluskami lub łazankami.

1 comment for “Czernina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *