Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy ryż

 

Składniki:

  •  600 ml mleka
  •  25 g brązowego cukru
  •  125 g ryżu krótko ziarnistego
  •  50 g posiekanych orzechów laskowych
  •  50 g rodzynek
  •  50 g pokruszonej mlecznej czekolady
  •  50 g pokruszonej ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Mleko doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    Wówczas dodać do niego cukier oraz masło.
    Wlać odrobinę mleka do ryżu i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż ryż wchłonie całe mleko.
    Wówczas dolewać partiami pozostałe mleko dopiero wtedy aż ryż wchłonie cały płyn.
    Gdy ryż wchłonie całe mleko i stanie się miękki dodać pokruszoną czekoladę, rodzynki oraz posiekane orzechy.
    Całość dokładnie wymieszać.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *