Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy deser z konfiturą

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • skórka starta z cytryny
  • 4 jajka
  • żółtko
  • masło do formy
  • cukier puder do posypania
  • konfitura z wiśni

    Sposób wykonania:

    Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać ryż oraz skórkę z cytryny.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstały krem przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej czekoladą.
    Wierzch wyrównać i posypać cukrem pudrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 35 minut.
    Przed podaniem wierzch posmarować konfiturą z wiśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *