Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe muffinki Renaty

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na pyszne domowe wypieki. Tym razem postawiliśmy na czekoladowe muffinki. Lista zakupów: czekolada, kakao, masło, jajka oraz mąka. 
 

Składniki:

  • ¾  szklanki mąki
  • ½  łyżeczki sody
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g masła
  • 80 g  gorzkiej czekolady
  • ½  szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • ¾  szklanki cukru
  • szczypta soli
  • ½  szklanki śmietany 12%

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić masło.
    Dodać do niego czekoladę połamaną na małe kawałki oraz śmietankę.
    Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się roztopią i połączą.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i wsypać kakao.
    Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 
    W między czasie jajka wbić do miseczki.
    Dodać do nich cukier oraz sól i dokładnie wymieszać.
    Wówczas nie przerywając składników dodać ostygniętą masę czekoladową. 
    Na koniec dodawać jeszcze partiami mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przelać do foremek muffinki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 20-25 minut.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *