Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe kulki Iwony

Składniki:

  • 25 dkg gorzkiej czekolady
  • ¼ litra śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Do dekoracji:
  • kakao
  • starta czekolada
  • cukier puder

    Sposób przyrządzenia:
    Zagotować śmietanę, wrzucić połamane kawałki czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, krótko gotować, przykryć, i zostawić do wystygnięcia. Zagrzać czekoladę w gorącej kąpieli, stale mieszając, aż stanie się płynna. Dodać rum i cukier waniliowy. Masę wystudzić tak by dała się formować. Posypać ręce kakao i uformować kulki. Obtoczyć je w startej czekoladzie i posypać odrobiną cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *