Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe kokosanki

Składniki:


1) Ciasto:
• 2 jajka
• 25 dag masła lub margaryny
• 20 dag cukru
• 1 łyżki kakao
• aromat rumowy
• 15 dag wiórków kokosowych
• 25 dag mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• tłuszcz do wysmarowania blachy
2) Dekoracja:
• 25 dag cukru pudru
• 1 łyżki kakao
• 2-3 łyżki (40 g) masła lub margaryny
• 2-3 dag wiórków kokosowych
• 3-4 łyżki mleka

Sposób przyrządzenia:
Przygotować formę do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, starannie ubić. Dodać aromat rumowy i kakao, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Przygotować krem: masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko wymieszać na jednolitą masę.
Upieczone ciasto wyjąć, posmarować kremem, posypać wiórkami kokosowymi i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki 2 x 4 cm.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *