Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe gofry Celiny

Nie wiesz co przygotować na deser? Wypróbuj przepis Celiny na pyszne czekoladowe gofry. Do ich wykonania potrzebujesz: gorzkiej czekolady, jajek, masła, mąki oraz mleka. 
 

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 290 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g kakao w proszku

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które wrzucić do rondelka.
    Dodać do nich masła i mieszając podgrzewać, aż się rozpuszczą i połączą ze sobą.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do niego mleko razem z wanilią.
    Dokładnie wymieszać po czym wsypać mąkę przesianą z kakao oraz solą.
    Wsypać jeszcze cukier oraz wbić żółtka.
    Ponownie wymieszać.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać według upodobań, np. z lodami czy ulubionymi owocami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *