Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe ciasto Beaty

Ciasta na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Czekoladowe ciasto Beaty. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz: gorzkiej czekolady, masła, jajek oraz mąki. 
 

Składniki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 250 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić masło.
    Dodać do niego czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
    Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
    Wówczas zestawić rondelek do ostudzenia.
    W między czasie do miski wbić żółtka.
    Wsypać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo czekoladowa masę.
    Gdy składniki się połączą na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać o brytfanny.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *