Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy kurczak Pauliny

Pyszne i sprawdzone przepisy na znakomite potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na cytrynowego kurczaka. Lista zakupów: udka i pałki z kurczaka, cytryna, kurkuma, kolendra i chilii.
 

Składniki:

  • kilka udek i pałek z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  łyżki kurkumy w proszku
  • ½  łyżki kolendry w proszku
  • ½  łyżki słodkiej papryki mielonej
  • ½  łyżeczki chilli 
  • 2 cytryny
  • sok z ½ cytryny 
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać.
    Dodać kurkumę, kolendrę, mieloną paprykę i chilii.
    Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 1 godziny.
    Po tym czasie postawić mięso na ogniu.
    Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Pod koniec duszenia dodać jeszcze sparzoną cytrynę pokrojoną na plasterki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *