Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy krem

Składniki:
    5 szkl. wywaru z włoszczyzny
    2 cytryny
    2,5 łyżki mączki ryżowej
    1,5 łyżki masła
    ½ szkl. śmietanki
    1surowe jajko
    sól
    łyżka posiekanych listków melisy

Sposób przygotowania:
Sparzaną cytrynę obrać ze skórki, którą wrzucić na zagotowany wywar, trzymać na ogniu ok. 3-5min. i przecedzić.
Następnie masło utrzeć razem z mąką po czym wlać do gorącego wywaru i cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wówczas dodać wyciśnięty sok z 1 cytryny oraz śmietankę wymieszaną z żółtkiem, nadal podgrzewać mieszając, dodać drugą cytrynę pokrojoną w kostkę.
Doprawić do smaku solą oraz szczyptą cukru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *