Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowo-miodowy kurczak

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 cytryny
  • łyżki płynnego miodu
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Bulion wymieszać z miodem oraz sokiem z 1 cytryny po czym doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie kurczaka podzielić na porcje, które oprószyć solą i natrzeć skórką z cytryny.
    Następnie obsmażyć na rozgrzanym maśle.
    Obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać posiekany rozmaryn, czosnek oraz pieprz.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do miękkości.
    W trakcie pieczenia polewać miodowym sosem.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia obłożyć kurczaka plasterkami cytryny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *