Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe ciasto Kamili

Ciasta-nie tylko na świąteczny stół.  Tym razem przepis na ciasto cytrynowe Kamili. Do jego wykonania będziesz potrzebować: skórki z cytryny, jajek, masła oraz mąki. 
 

Składniki:

  • skórka z 2 cytryn
  • 350 g masła 
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 jaj
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 

Sposób wykonania:

  1. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
    Wówczas dodać do niego cukier oraz aromat waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo jajka.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na sam koniec dodać jeszcze skórkę startą z cytryn.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *