Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowa pieczeń cielęca po gruzińsku

Składniki:

  • 2 kg cielęciny na pieczeń
  • duża cytryna
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietany 22 %
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego estragony
  • sól
  • biały pieprz

    Sposób przygotowania:
    Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko
    obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz
    czosnkiem roztartymi z solą. Skropić sokiem z cytryny, owinąć folią i
    odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Mięso zrumienione na oliwie, podlać kilkoma łyżkami wody i winem. Dusić
    na małym ogniu pod przykryciem godzinę – pieczeń kilkakrotnie obracać
    i polewać wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie miękki, do sosu wlać
    śmietanę, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól, pieprz. Pieczeń
    jeszcze przez chwilę dusić w sosie. Wyjąć, usunąć nici, pokroić w
    plastry.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agate Konopke

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *