Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowa kaczka

Składniki:

  • 2 kg kaczki
  • 2 cytryny
  • 3 ½ szkl. wody
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 1łyzeczka imbiru w proszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ szkl. wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:

  1. Do wnętrza kaczki włożyć cytrynę po czym przełożyć ją do brytfanny, wlać wodę i dodać imbir, sól oraz cebulę.
    Doprowadzić do wrzenia po czy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 1 ¼ godz.
    Po tym czasie wyjąć z piekarnika a sos doprawić cukrem, włożyć ponownie kaczkę, polać
    winem i ponownie wstawić do piekarnika na 30 min.
    Z pozostałej cytryn wyścinać trochę soku z cytry i pokroić ją na paletki.
    Upieczona kaczkę podzielić na kwaki, skropić sokiem z cytryny i udekorować plasterkami cytrynowymi.
    Sos przecedzić i podawać osobno w sosjerce.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *